Dementiezorg thuis

 

Het Netwerk Ketenzorg Dementie De Bilt heeft als doel een samenhangend aanbod van hulp, zorg en voorzieningen te bieden aan de inwoners van de gemeente De Bilt met dementie of de verschijnselen van dementie. Dat geldt voor de vroeg-signalering, diagnostiek, behandeling en begeleiding van mensen met dementie en hun mantelzorgers. Binnen het Netwerk werken de gemeente, de Alzheimer vereniging, Stichting Mens, huisartsen, thuiszorgorganisaties, dagopvang voorzieningen, verpleeginstellingen en ziekenhuizen samen om die doelstelling te realiseren. Voor de begeleiding van mensen met dementie zijn in de gemeente De Bilt casemanagers beschikbaar.

Casemanager Dementie
Kent u iemand met geheugenverlies of vergeetachtigheid? Heeft u vragen over dementie? Maakt u zich zorgen over iemand in uw omgeving met geheugenproblemen? Als u of iemand in uw omgeving te maken krijgt met dementie dan komt er veel op u af. Daarom bestaat vanaf nu de mogelijkheid een Casemanager Dementie in te schakelen. Deze casemanager is een persoon begeleider voor u en uw omgeving. U kunt kosteloos een beroep op hen doen.

Wat is dementie?
Iedereen vergeet weleens wat, maar soms neemt deze vergeetachtigheid ernstiger vormen aan. Dementie is een hersenaandoening waarbij men langzaam afhankelijk wordt van de zorg van anderen. Maar liefst 1 op de 5 mensen krijgt een vorm van dementie, waarvan Alzheimer de meest voorkomende is. Uiteindelijk belemmert dementie het zelfstandig leven. Onderstaande de 10 kenmerken van dementie:

10 kenmerken van dementie

 1. Vergeetachtigheid: Wanneer iemand nieuwe informatie vergeet, kan dit een teken zijn van dementie. Ook kan iemand belangrijke data of gebeurtenissen vergeten. Of hij kan dezelfde vraag steeds opnieuw stellen en afhankelijk zijn van spiekbriefjes of familie voor dingen die hij eerst zonder hulp kon onthouden.
 2. Problemen met dagelijkse handelingen: Gewone dingen gaan steeds moeilijker. Bijvoorbeeld geldzaken regelen en hobby's uitoefenen. Ook wordt het lastiger om dingen te plannen of in de juiste volgorde uit te voeren. Zoals koffie zetten of een maaltijd bereiden.
 3. Vergissingen met tijd en plaats: Iemand met (beginnende) dementie heeft minder besef van tijd en raakt vaker de weg kwijt. De persoon vergeet soms waar hij is en hoe hij daar gekomen is.
 4. Taalproblemen: Een kenmerk van dementie is dat het moeilijker wordt om een gesprek te volgen. De persoon kan midden in een gesprek stoppen met praten en vergeten hoe hij verder moet. Of hij herhaalt wat hij daarvoor al zei. Ook kan iemand met dementie namen en eenvoudige woorden vergeten. Praten gaat ook minder vloeiend.
 5. Kwijtraken van spullen: Iemand met (beginnende) dementie kan spullen op vreemde plekken leggen. Bijvoorbeeld een portemonnee in de koelkast of een boek in de oven. Hij raakt spullen kwijt en kan niet meer achterhalen waar hij ze gelaten heeft.
 6. Slecht beoordelingsvermogen: Voor iemand met dementie kan het lastig zijn om situaties in te schatten en keuzes te maken. Hij kan aanbiedingen slecht beoordelen en grote sommen geld uitgeven. Bijvoorbeeld als hij teveel boodschappen koopt of spullen die hij niet nodig heeft.
 7. Terugtrekken uit sociale activiteiten: Iemand kan problemen hebben met sociale activiteiten, zoals zijn hobby's, sport en gesprekken. Hij trekt zich vaker terug en onderneemt minder dan voorheen. Ook kan hij urenlang voor de televisie zitten en veel langer slapen dan gewoonlijk.
 8.  Veranderingen in gedrag en karakter: Het komt voor dat iemand met dementie ander gedrag gaat vertonen. Hij kan verward, achterdochtig, depressief of angstig worden. Zonder duidelijke aanleiding kan zijn stemming omslaan. Ook het karakter verandert. Hij kan soms dingen doen die hij anders nooit deed.
 9. Onrust: Een van de symptomen van dementie is onrust. Daardoor lijkt het alsof hij steeds iets zoekt, moet opruimen of iets anders moet doen. Door dit constante gevoel van onrust en de behoefte om te lopen, krijgt iemand vaak slaapproblemen.
 10. Problemen met het zien: De hersenen krijgen moeite om te verwerken wat iemand ziet. De persoon kan bijvoorbeeld afstanden minder goed inschatten.

En dan?
Er ontstaan vaak veel vragen als de diagnose dementie gesteld is:

 •  Welke vorm van dementie is het?
 •  Zijn er medicijnen tegen?
 • Hoe ga ik om met mijn verdriet of gevoelens van verlies?
 • Met wie kan ik mijn gevoelens delen?
 • Hoe en waar kan ik aan meer informatie komen?
 • Wat voor hulp is beschikbaar?

De Casemanager Dementie kan helpen, ook als de diagnose dementie nog niet is gesteld. Een casemanager luistert, is er voor vragen, denkt mee en adviseert. De Casemanager Dementie is aanspreekpunt zolang de cliënt thuis woont en werkt nauw samen met de huisarts.

Wat doet de Casemanager Dementie?

 • Zij geeft actieve steun en begeleiding.
 • Zij onderhoudt contacten met andere betrokkenen, zoals de huisarts en thuiszorg.
 • Zij denkt mee en adviseert.
 • Zij geeft informatie over het ziekteproces.
 • Zij verwijst naar instanties die specifieke hulp kunnen bieden.
 • Zij houdt overzicht en coördineert

Heeft u vragen of wilt u zich aanmelden? Dan kunt u contact opnemen met één van de casemanagers. Zij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 uur tot 17.00 uur.

Onze casemanagers:

Wendy van Rijn mob: 06 319 370 62 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Gerda van Wee mob: 06 319 370 48 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Wieneke Drieenhuizen mob: 06 231 417 19 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

GenietenBilthuysenBlauw

KlantenVertellenGroen

Voor Ouderen

WachtlijstenTarievenButton

AanvullendeDienstverleningButton

SamenwerkenRegioButton